Sugerea degetului și a suzetei este cel mai întalnit obicei în randul copiilor. Defapt, afectează 75-95% din populație. Acest obicei se instalează foarte timpuriu, chiar din viața intrauterină (între saptamanile 17-23 de viață) și influențează, în mod pozitiv, reglarea bătăilor inimii, respirația și eliberarea tensiunii și a stresului pentru copii. In general, acest obicei dispare spontan catre al treilea an de viață. Daca acest lucru nu se intamplă, pot aparea diferite probleme.
Care sunt problemele cauzate de sugerea prelungită a degetelui și a suzetei?
Cum se manifestă principalele semne produse de sugerea suzetei și a degetului?
Copilul tău are frecvent acest obicei de a suge suzeta și/sau degetul? Ca să descoperi dacă au aparut semne negative ale acestui obicei, îți recomand să te uiți la:
1. Dinții copilului, deoarece poți descoperi:
Fața copilului, pentru ca poate avea:
Modul in care vorbește, deoarece poate avea un impediment în vorbire, de exemplu în pronunția lui ¨S¨, cauzat în special de o ocluzie deschisă sau de dinții de sus înclinați excesiv.
Ce trebuie sa faci dacă acest obicei nu dispare de la sine?
Studiile recomandă ca acest obicei să se reducă ca frecvență si intensitate începand cu varsta de 2 ani, urmand ca la varsta de 3 ani să se oprească pentru a se evita apariția problemelor discutate. Deasemenea, dacă acest obicei devenit în timp un obicei vicios, se oprește înainte de apariția primilor dinți permanenți, atunci multe dintre problemele aparute se pot rezolva și spontan.
Pentru a reduce acest obicei vicios încercați să ii explicați copilului de ce este important să renunțe, lăudați-l daca vedeți că depunde efort să se oprească, sau încercați să îl faceți mai puțin plăcut : puneți pe deget o substanță amară, faceți o mică gaură în suzetă sau oferiți o suzetă mult mai mică. Daca sugerea degetului sau a suzetei persistă pentru mai multi ani, este recomandată si consultația la medicul ortodont.